Et slag for Glittertind

Et slag for Rendalssølen – et slag for Hermannsdalstinden (Moskenes) – et slag for Steintinden (Rødøy) – et slag for Reaiddaidčohkka / Breidtinden (Senja) – og mange andre topper med en utsikt litt utenom det vanlige.

Ingen fjell er like, men enkelte skiller seg mer ut enn andre. Noen ruver stolt over omlandet og gjør ethvert nabofjell til “koller” i forhold – som Gaustatoppen, eller Lodalskåpa. Andre er kanskje små, men krever respekt på andre måter – som mang en topp langs “Yttersida” i Nord-Norge. Atter andre igjen er mer anonyme, men gir seg likevel opplevelser langt utenom det vanlige – gjerne på grunn av utsikten, som ikke bare avhenger av høyde, og som derfor kan være vanskelig å “sette tall på”.

Kanskje har du prøvd å fremsnakke et slikt fjell noen gang? Prøvd å overbevise noen om at “Småfjellet” er en vel så bra tur som “Storfjellet”?


Nå får du også statistikk i utsiktsrosa. Hvor ser man lengst i din kommune, fylke – eller nasjonalpark? Foto Glittertind: Trude Paulsen.

Tenk deg for eksempel at du var selveste Glittertind en sommer: Hver dag ville du sett over på storebror Galdhøpiggen, der folk går i kø mot toppen, for bare å stå noen få meter høyere enn hos deg. Du skulle så gjerne ropt over Visdalen: «Se her! Utsikten min er mye bedre! Gå hit i stedet!»

Men du kunne også ropt: «Hei! Det synlige området herfra er 25% større enn hos dere! Herfra kan dere også se Sør-Norges lengste frie siktelinje, 200 km til Sætersjøberget litt sørøst for Hamar! Fra “Piggen” ser dere maksimalt 178 km.»


Møysalen gjør det skarpt i “utsikts-NM” – for eksempel innen “lengst utsikt i to motsatte himmelretninger”.

Glittertind er ikke det eneste eksempelet på at høyden alene avgjør utsikten. Ta for eksempel Sunnmørsalpene: Sunnmøre er «en Jotunheimen som svømmer på bølgene» sa Kristoffer Randers. Hvem trenger vel 2000-metere når du  kan bestige for eksempel Slogen (1564 m.o.h.) og samtidig se utover både fjorder, hav og minst like mange tinder som i Jotunheimen?

Så i tillegg til høyde, er selvsagt heller ikke lengden på utsikten det eneste viktige. De lengste siktelinjene i Møre og Romsdal for eksempel, finner du ikke på Sunnmøre eller Romsdal, men i stedet i det langt “roligere” landskapet på Nordmøre. Aller lengst ser man fra toppene Ruten samt Snota og Trollhøtta i Trollheimen. Samtidig er den “korteste” utsikten i fylket – ut ifra litt over 300 utsiktsroser – interessant nok mer enda beryktet: Skageflå, en av “juvelene” i Geirangerfjorden, skårer høyt på alt annet enn “utsiktslengde”?


Skageflå i Geirangerfjorden – “Nordvestlandets mest kompakte femstjerners utsikt”?

Men selv om du digger steder som Skageflå, kunne du bodd der, eller ville det blitt trangt? Om du liker luft under vingene, er kanskje de svimlende 250 meterne ned til Geirangerfjorden perfekt for deg? Eller behøver du mer “rom mellom veggene”, da må du kanskje ut mot kysten? Uansett; sjekk utsiktsrosa – og statistikken – og finn ut mer både om nærområdet ditt, og kanskje litt om egne preferanser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *