#Trekanten
Rondane

Slider
Værsmuldret, gråherdet. Rondane bærer spor av et langt liv – ikke bare geologisk, også vi nordmenn har stelt pent med dette området. For selv om nasjonsbyggerne valgte Dovre som nasjonalsymbol, plasserte vi der et skytefelt, mens Rondane ble vår første nasjonalpark.

Da soldagen rant over fjellenes bryn
og avgrunnens vikende vrimmel,
da lå som en drøm, som et hildrende syn –
en borg mot den flammende himmel. –
Og furet av flammer og skuret av vann –
og herdet i værharde netter, –
med isgrønne botner og sølvhvite band –
steg Rondanes hærkledde vetter.

Fra diktet “Rondane” av Theodor Caspari

 

Dra til Rondane, og du aner det umiddelbart – akkurat som Theodor Caspari. At fjella her er styggelig gamle. At slik de står foran deg har de stått i millioner av år. Sakte, sakte herdet av været, av sola, av kulden – og litt av isen.

“Norges eldste fjell” ligger etter sigende i Finnmark; en 150 meter høy ås – etter Kartverkets definisjon – ved navnet Hompen. Men åsen er egentlig ikke 2,9 milliarder år, bergarten er. Vesle Hompen var fortsatt langt nede i “Moder Jords liv” da Rondslottet og naboene første gang så dagens lys – i de dager oljen ble dannet i Nordsjøen og tropisk regn hadde hovedansvaret for å slite ned fjellområdene våre.

Istidene – den siste “nylig” avsluttet for omtrent 10.000 år siden – skjenket Norge flott og frodig natur, og et landskap stort sett endret til det ugjenkjennelige. Men Rondane er et unntak. Området her var enten såkalte ‘dry valleys’ under istidene – det vil si tørt land på grunn av lite nedbør, og en innlandsis som tok store omveier rundt området – eller eventuelt dekket av “kald” is, som lot landskapet stort sett være i fred.

Men selv om fjella har stått en stund, og nasjonalparken er blitt “gammel”: Vent ikke for lenge med #TrekantenRondane“Norges eldste klassiske fottur”. Din tilmålte tid på Moder Jord er relativt knapp.


>> TOPPSkartet

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPSturene og TOPPSsamlingene på vår Facebook-side!

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.

TOPPStelling (beta)

Alle som skriv seg inn med #TrekantenRondane på punktene skissert over, innenfor et tidsrom på fem dager, kommer med på denne lista.

tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedRuteRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedRuteRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
#TrekantenRondane 06.06.16 Kari Nordmann Steinskjer 0 Rondvassbu, Dørålseter, Bjørnhollia, Rondvassbu 09.06.16
#TrekantenRondane 03.06.16 Solan Gundersen Ålvundeid 0 Bjørnhollia, Illmanntjønnin Ø, Rondvassbu, Rondhalsen (stiskille), Dørålseter, Høgronden 06.06.16


Lista oppdateres fortrinnsvis en gang i uka (hver onsdag). Mener du navnet ditt skulle stått her, men finner det ikke? Ta kontakt!