#Romsdalseggen

© Mattias Fredriksson / fjordnorway.com

Slider
En fjellrygg som så sent som 2009 ikke ble gått av andre enn lokale fjellgeiter ble i 2015 gått av over 14.500 overbegeistrede fjellvandrere fra hele verden. Hva har skjedd?

Henrik Ibsen gjorde sitt for å “markedsføre” #Besseggen for 150 år siden, men turistnæringen i Rauma har heller ikke ligget på latsiden de siste seks-sju årene. Den formidable økningen i fotturister skyldes imidlertid ikke bare et reklamestunt, eller at Lonely Planet i 2012 førte opp #Romsdalseggen på en liste over verdens 10 beste fotturer, bare ett år etter at stien ble offisielt åpnet.

Dagens fjelleventyr i Romsdalen – med sine likheter til slutten av 1800-tallet da Åndalsnes var klatrehovedstad i Norge – handler i stor grad om tilrettelegging, både for å skysse turfolket til fjells, samt i form av fysiske utbedringer for i det hele tatt å gjøre eggen fremkommelig for folk flest. Slik kan ikke bare flest mulig oppleve “Åndalsnes’ tak”, opplevelsen kan også tilpasses enhver evne og smak.

På den familievennlige varianten, #Romsdalseggen over Høgnosa unngår man noen av de mer luftige partiene, men den fabelaktige utsikten fra Høgaksla og langs Nesaksla nedover mot sentrum av Åndalsnes er likefullt inkludert. #Romsdalseggen normal inkluderer i tillegg Mjølvafjellet, samt at dem som har en time ekstra også kan ta turen bortom Blånebba — forøvrig en topp som bare er for dem som går #Romsdalseggen ekstrem, den lengste varianten, som krever god kjennskap til ferdsel i bratt terreng, eller at man går turen med fører.

Sjekkpunkter:
O/ Høgnosa: Kaffikjelbua + Nesaksla 808 el. 715
Normal: Romsdalseggen 1163, Mjølvafjellet eller Høgaksla, Nesaksla 808 el. 715
Ekstrem: Holstind-Blånebba ryggen, minst to av punktene Blånebba, Romsdalseggen 1163, Mjølvafjellet, Høgaksla samt enten Nesaksla 808 el. 715

Søk #Romsdalseggen for å se sjekkpunktene på kartet i appen.


>> TOPPSkartet                       Spor: © romsdal.com

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPSturene og TOPPSsamlingene på vår Facebook-side!

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.

TOPPStelling (beta)

Alle som skriver seg inn med #Romsdalseggen som skissert over, på samme dag, kommer med på denne lista.

tagDatoNavnHjemstedVariantRuteRuteSiste sjekkpkt.
tagDatoNavnHjemstedVariantRuteRuteSiste sjekkpkt.
#Romsdalseggen 06.06.16 Morten Minstemann Stjørdal o/Høgnosa Kaffikjelbua, Nesaksla 808, Nesaksla 715 0
#Romsdalseggen 05.06.16 Kari Nordmann Steinskjer Normal Romsdalseggen 1163, Nesaksla 715, Høgaksla 0
#Romsdalseggen 03.06.16 Solan Gundersen Ålvundeid Ekstrem Holstind-Blånebba ryggen, Mjølvafjellet, Nesaksla 715, Høgaksla, Blånebba 0


TOPPStellingene vil “starte” litt senere, foreløpig ligger her kun noen eksempel.