#Rallarvegen

Har man først lært å sykle, glemmer man det ikke. Men er det en sykkeltur du garantert ikke glemmer, er det definitivt #Rallarvegen.

Legg #Rallarvegen på ditt minTOPPSkart

Kartvisningen av dine turer - minTOPPS - kan nå testes i Tur- og toppsamler-appen.

#Rallarvegen ble bygget som anleggsvei under oppføringen av Bergensbanen for litt over hundre år siden, men bør nok i dag regnes som bortimot 100% sykkelvei – selv om avtalen NSB underskrev i 1912 var at den skulle vedlikeholdes ‘saaledes at veien blir let trafikabel for fotgængere’. Rundt 20.000 personer sykler strekningen over vidda og ned til Flåm hvert år – Rallarvegen har forøvrig også blitt kåret til Norges vakreste sykkeltur – så trafikken kan med andre ord være ganske tett enkelte fineværsdager sommer og høst.

Startpunktet for de fleste som sykler hele #Rallarvegen er Haugastøl på 1000 meters høyde. Veien snirkler seg gradvis oppover langs jernbanen under vestflanken av Hallingskarvet til omtrent 1300 meters høyde, før terrenget et lite stykke etter Finse begynner å peke nedover igjen. Etter å ha kommet deg helskinnet ned Kleivagjelet står den samme utfordringen for tur ned de 21 hårnålssvingene fra Myrdal til Flåmsdalen, men når dalen da flater ut, kan du slappe av med sykkelbremsen og glede deg til å hilse på Sognefjorden i sentrum av Flåm.

Legg til denne turen i minTOPPS ved å skrive deg inn på:
– Minst to av punktene Finse 1222, Geiterygghytta, Steinbergdalshytta, Østerbø og Vassbygdi.
– Minst ett av punktene Nesbø, Holmen, Heimrebø, Vetlahelvete eller Sinjarheim.
(Innenfor tre dager).
Søk #Rallarvegen i appen for å se sjekkpunktene på kartet.

>> Se stort kart

Foto © Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com