#Norske
Naturattraksjoner

© GEOphoto, Preikestolen

Slider
Naturens underverker gjør seg bedre til fots enn på BBC, eller i bil. Trollfjorden i Lofoten blir for eksempel aldri det samme fra restauranten på Hurtigruta som i kajakk eller til fots mot Trollfjordhytta. De beste naturopplevelsene krever rett og slett litt egeninnsats – et utgangspunkt som er lagt til grunn for denne samlingen.

Mardalsfossen, Vettisfossen og Vøringsfossen:
Norge burde kanskje blitt kalt “Land of the waterfalls”, siden disse berømthetene kun står som henholdsvis nr. 13, 58 og 85 på listen over landets høyeste fosser (målt i total fallhøyde). Lav eller tidvis ingen vannføring gjør imidlertid mange av de andre fossene mer til “listefyll” enn naturattraksjoner. Gåturene inn til disse tre fossene derimot, gir deg naturopplevelser du ellers må lete langt etter.

Trollfjorden:
Trollfjorden er kanskje blant landets minste fjorder, men det betyr ikke at den har lite å by på – tvert imot. Fjorden er som en kompakt amfi, spekket med flott natur hele veien fra den trange fjordmunningen helt opp til Trolltindan og de andre taggete toppene rundt Trollfjordbotnen, Trollfjordhytta og Trollfjordvatnet.

Torghatten:
Hullet i Torghatten er kanskje ikke veldig annerledes enn de andre kystgrottene her til lands – faglig sett. Men siden grotta går tvers gjennom hele fjellet, noe som for eksempel muliggjør en solnedgang som denne, skiller den seg likevel litt ut – mildt sagt.

Nigardsbreen og Engabreen:
Mange breer i Norge er ikke hva de engang var. Nigardsbreen i Jostedalen derimot, reagerer ikke like hurtig på klimaendringer som for eksempel de vestlige utløperne av Jostedalsbreen. Sammen med Engabreen ved Svartisen utgjør disse for tiden de flotteste “brefront-turene” her til lands.

Lyngsdalen:
Noen steder har “alt” – i Lyngsdalens tilfelle flotte breer, mektige fjellsider, alpine topper, og en frodig, skogkledd dal med en aktiv breelv som fyller mesteparten av dalbredden øverst ved brefrontene. Har du ikke allerede vært der – dra dit og se, så forstår du lovprisningene.

Jutulhogget:
Ta turen ned i Østlandets svar på Grand Canyon, en enorm flenge i det ellers så rolige Hedmarkslandskapet. Helt på slutten av istiden brast is-demningen foran en svær bresjø nord i Østerdalen, og voldsomme krefter hugget frem en helt ny og mektig vannvei mellom Alvdalen og Rendalen.

“Fuglefjellet” på Runde:
Sjøfuglene finner du der fisken er, og i Norge vil det si i nord – med unntak av Runde på Sunnmøre. Noen av artene har ikke vært like flittige gjester de siste årene, og andre er her bare i korte deler av året, men det spesielle kystlandskapet rundt Stad gjør likevel dette til et helt spesielt sted å besøke.

Svolværgeita og Kjeragbolten:
Kjent som disse stedene er for sine halsbrekkende bildemotiver, må det kanskje sies at turene hit kan gåes også uten å utføre noen vågestykker – selvsagt. Utsikten er like bra uansett.

Preikestolen / Trolltunga:
“Selfie-generasjonen omfavner naturen” skrev National Geographic oktober 2016. Ingen steder i Norge ser man dette tydeligere enn ved Preikestolen og Trolltunga. Kombinasjonen av flott utsikt og en pussig fjellformasjon på kanten av et stup har nesten for stor tiltrekningskraft på mange. Vi venter i spenning på den neste “turist-epidemien” her til lands – kanskje til avlastning for disse flotte turmålene.

–––

Send oss gjerne forslag til flere steder i denne samlingen. Tenk imidlertid på at stedet ikke bør ligge for nær bilvei/parkeringsplass.


>> TOPPSkartet

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPSturene og TOPPSsamlingene på vår Facebook-side!

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.