#Høgruta

© Sigurd Fosby Livgard, Glittertind

#Høgruta

© Sigurd Fosby Livgard

Slider
Norges svar på klassikeren Haute Route i Alpene legger en ny dimensjon til begrepet sjufjellstur: Sju 2000-metertopper på fem dager – deriblant Glittertind og Galdhøpiggen – kryssing av åtte breer, og fire netter på betjente hytter har blåst nytt liv i “dei gamle fjelli”.

Skiturer fra hytte til hytte i Jotunheimen er ikke noe nytt, ei heller med toppturer underveis, men #Høgruta har på få år blitt usedvanlig populær. Det skyldes ikke en bortglemt historie om noen som skal ha gått denne turen for 200 år siden – nei, historien starter i 2013, med en erkjennelse fra to nordmenn på skitur i Afrika (!) om at skikjøring i Norge kanskje ikke er så verst likevel. Akkurat slik W.C. Slingsby for 150 år siden la sin elsk på fjella her på vår side av Nordsjøen – nettopp Jotunheimen var faktisk hans første stormende forelskelse – hadde kanskje mange oppdagelseslystne “oljegenerasjons-nordmenn” blitt tilsvarende hekta på oversjøiske fjellopplevelser?

Men hva er vel da bedre enn å gjenoppdage sitt eget “kjempers fødeland”? Hva smaker vel bedre enn mors gamle kjøttgryte, etter å ha gått lei av “spareribber”?
For Jotunheimen tar vel imot. Som en kjærlig mor Åse fyrer hyttebetjeningen opp i anneks og gamle kjeler for post-olje generasjonen (samt andre generasjoner) som inntar fjellheimen for å krysse av for Sør-Norges sannsynligvis aller ypperste flerdagers ski-topptur.

#Høgruta du også, og registrer nok topper (og hytter) til å komme med på lista under!

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPS storturer på vår Facebook-side! Vi tenker å legge til en til, kandidatene er #Jøkelruta, #FolgefonnaPåLangs og #LyngenPåLangs.


>> TOPPSkartet

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.

TOPPStelling (beta)

Alle som skriver seg inn med #Høgruta på minst fem av hyttene og fire av toppene innenfor et tidsrom på ni dager kommer med på lista her.

tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedAnt. topperRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedAnt. topperRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
#Høgruta 06.04.16 Kari Nordmann Knarvik 0 Gjendesheim, Besshøe, Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen, Galdhøpiggen, Vestre Bukkeholstindan Ø, Leirvassbu, Storebjørn 10.04.16
#Høgruta 03.04.16 Ola Nordmann Ålvundeid 0 Gjendesheim, Besshøe, Memurubu, Surtningssue, Glitterheim, Spiterstulen, Galdhøpiggen, Leirvassbu, Storebjørn, Krossbu 08.04.16


TOPPStellingene vil “starte” litt senere, foreløpig ligger her kun noen eksempel.