Hvilke turer fortjener å kalles “stortur”? Vi tenker å legge til en til i tillegg til Josten og Høgruta.
Send oss gjerne din mening om dette.
#LyngenPåLangs
Sett Lofoten to ganger over hverandre i høyden, flytt det nordover og litt inn fra kysten – samt strø mengder med steinur over midten, så terrenget blir lite farbart om sommeren – så har du Lyngenhalvøya. Et landskap hvor alle forhold ligger til rette for en fantastisk vårskitur, kanskje med unntak av farene som følger av de mektige fjella. Noen veldefinert rute for #LyngenPåLangs har ikke utkrystallisert seg enda, men uansett hvilken vei du går, sitter du igjen med Norges sannsynligvis aller råeste “lang-skitur”.
Send gjerne inn forslag til enda flere turer i denne kategorien på vår Facebook-side!
#Jøkelruta
Vi tar oss den frihet å kalle den #Jøkelruta, turen over de tre breplatåene Langfjordjøkelen, Øksfjordjøkelen og Svartfjelljøkelen innenfor Loppa i Finnmark – av mange andre kalt Finnmarks svar på Haute Route i Alpene. Her er det ingen betjente hytter, ingen stakaløyper, og både skredfare og bresprekker er med på å gjøre turen langt mer ekspedisjonspreget enn turfolk flest setter pris på. Men nøl likevel ikke for lenge: Isen smelter i rekordtempo, og hvis hemmeligheten om Finnmarksalpene kommer for en dag, kan det bli langt mer folksomt her enn du setter pris på.
#FolgefonnaPåLangs
Den er kanskje lillebror på Vestlandet, men Folgefonna er like kvit på toppen som Jostedalsbreen, og fruktbygdene i Hardanger minst like grønne som i Nordfjord og Sogn. Marsjlengden er forskjellig, likeså høyden på nunatakkene rundt breen, men slik #JostenPåLangs har mye å tilby også til de som har gått over Grønland, har #FolgefonnaPåLangs i høyeste grad også livets rett. For den som er glad i is er begge turene et “must”.
Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.