#Jotunheimen
ToppTilTå

© Oddny Kristin Stølsvik, Vettisfossen

Slider
Hvilke fotturer i Jotunheimen som er de aller flotteste eksisterer det nok mange meninger om. Kombinasjonen av topptur på Fannaråken, en halv omdreining rundt Hurrungane og et ‘øksehugg’ ned Utladalen gjør imidlertid denne varianten utvilsomt til en sterk kandidat.

Fannaråken kan nås enten fra Turtagrø eller fra Sognefjellshytta/Krossbu, og er et av flere fjell som skryter av Jotunheimens “kanskje” flotteste utsikt. Uansett standpunkt i den diskusjonen imidlertid – utsikten er definitivt blant de “høyeste”. Ikke mange 2000-metere skilter med fjordutsikt.

Turen videre er bokstavelig talt en eneste lang nedoverbakke, men du bør ikke hoppe over en natt på Skogadalsbøen av den grunn. Knutepunktet øverst i Utladalen er utvilsomt blant turistforeningshyttene med aller mest tradisjoner i tømmerveggene. Her bodde for eksempel Edvard Grieg flere sommere rundt det forrige århundreskiftet – det var her han traff Gjendine Slålien (født på Gjendebu) som inspirerte han sterkt til flere av hans folkevise-inspirerte komposisjoner.

Utladalen kalles av og til for “fossene’s dal”, der Vettisfossen er den mest kjente. Uansett hvilket stivalg du tar nedover dalen, gå ikke glipp av dette Nord-Europas høyeste frie fossefall, enten fra fossekanten ved Vettismorki/Ingjerdbu eller fra dalen innenfor Vetti Gard, en av de mange fraflyttede gamle gårdene i Utladalen.

Sjekkpunkt:
– Turtagrø, Sognefjellshytta eller Krossbu
– Fannaråken
– Skogadalsbøen
– Ingjerdbu eller Stølsmaradalsbu
– Vetti Gard eller Avdalsfossen (bro)


>> TOPPSkartet

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPSturene og TOPPSsamlingene på vår Facebook-side!

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.

TOPPStelling (beta)

Alle som skriver seg inn med #JotunheimenToppTilTå på punktene skissert over, innen et tidsrom på fem dager, kommer med på denne lista.

tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedAnt. topperRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedAnt. topperRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
#JotunheimenToppTilTå 04.06.16 Kari Nordmann Steinskjer 0 Sognefjellhytta, Fannaråken, Skogadalsbøen, Ingjerdbu, Vetti Gard 08.06.16
#JotunheimenToppTilTå 03.06.16 Solan Gundersen Ålvundeid 0 Turtagrø, Fannaråken, Skogadalsbøen, Stølsmaradalsbu, Avdalsfossen (bro) 06.06.16


Lista oppdateres fortrinnsvis en gang i uka (hver onsdag). Mener du navnet ditt skulle stått her, men finner det ikke? Ta kontakt!