© A/S Klein-Paste

#Hardangervidda
PåLangs

Slider
Frihetsfølelsen er sjelden større enn på tur i Nordens største nasjonalpark.

Hardangervidda presenteres gjerne som Europas eller Nord-Europas største høyfjellsplatå – et beskrivende ord, men likevel litt uheldig, siden man ikke må lengre unna enn til Finnmark for å finne et større platå som også kan defineres som høyfjell.
Men å sammenligne Hardangervidda med andre platåer er uansett av begrenset verdi. Verdens største og høyeste platå, det tibetanske, er for eksempel hele 300 ganger større, og på et av de største i Europe, Spanias Meseta Central, dyrkes det vindruer. Hardangervidda er ingenting sånt – Hardangervidda er Hardangervidda. Hardangervidda er 50.000 ørretvann blinkende mot stjernehimmelen, den er eurasias største villreinflokker som bølger over flyene omtrent som dyreflokker på vandring i Serengeti, den er flere hundre år med seterdrift fra øst- og vestland, den er utsikten Arne Næss hadde fra Tvergastein ved Hallingskarvet, den er isplaneten Hoth i Star Wars – og mye mer.

Ikke minst er Hardangervidda både Nansens, Amundsens og vår alles ypperste “høyfjells-lekegrind”, enten for fisketurer, kanopadling, hytte-til-hytte eller teltturer til fots og på ski, skiseiling, stisykling med mer.
Og den aller ypperste turen er for mange #HardangerviddaPåLangs. Det finnes flere varianter, men særlig på vinterstid er ruta vi skisserer her mye benyttet. Været kan være lunefullt på den årstiden – bare spør Roald Amundsen – men følger du fjellvettregel nr. 3, “ta hensyn til vær- og skredvarsel”, er sjansene store for at turen heller arter seg som en slags “Norge i et appelsinskall”, analogt til andre TOPPS-turer med utgangspunkt fra Finse.


>> TOPPSkartet

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPSturene og TOPPSsamlingene på vår Facebook-side!

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.

TOPPStelling (beta)

Alle som skriver seg inn med #HardangerviddaPåLangs på seks av sju hytter innenfor et tidsrom på ni dager kommer med på lista her.

tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedRuteRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedRuteRuteSiste sjekkpkt.Ekstra
#HardangerviddaPåLangs 06.04.16 Morten Minstemann Stjørdal 0 Finsehytta, Krækkjahytta, Stigstuv, Litlos, Hellevassbu, Haukeliseter Fjellstue 11.04.16
#HardangerviddaPåLangs 03.04.16 Solan Gundersen Ålvundeid 0 Finsehytta, Krækkjahytta, Stigstuv, Sandhaug, Litlos, Hellevassbu, Haukeliseter Fjellstue 09.04.16


Lista oppdateres fortrinnsvis en gang i uka (hver onsdag). Mener du navnet ditt skulle stått her, men finner det ikke? Ta kontakt!