#Aurlandsdalen

© GEOphoto

Slider
#Aurlandsdalen er en tur du vanskelig glemmer – en tur du gjerne anbefaler andre. Men for noen med dårlig tid, bør kanskje andre turer foreslås i stedet. Hastverk er i hvert fall sjelden mer bortkastet enn her, hvor spektakulær natur er langt fra det eneste på menyen. Også historien til dalen og om alle de nedlagte gårdsbrukene er et “must” å få med seg.

I nabodalen til Aurlandsdalen, Flåmsdalen, har svært mange besøkende dårlig tid. Flåmsbana tar deg som #Aurlandsdalen gjennom flott vestlandsnatur fra vidda ned til innerste Sognefjorden – men i et helt annet tempo. Der Bergensbanen med sine sidespor står som et monument over utviklingen av det industrielle samfunnet for 100-150 år siden, er Aurlandsdalen i større grad et minnesmerke over middelalderens Norge – før verden fikk det travelt med andre ord. Så mens “Norway in a nutshell”-turene i Flåmsdalen passer godt for “jet-set turistene”, forblir #Aurlandsdalen forbeholdt de av oss som foretrekker mer “helhetlig fjellkost”.

Karrige husmannsplasser, bortgjemte gårder, og en vill og mektig natur er noe av det “middelalderske” som møter deg på turen ned fra fjellet. Men Aurlandsdalen er også mye mer. De mektige elvegjelene du går langs for eksempel, bærer på en historie om voldsomme forandringer i forhold til det buldrende infernoet som fylte dem for 500 – eller 50 – år siden. I 1969 ble det bestemt at vannet fra Aurlandsdalen skulle brukes til å forsyne hovedstaden med (ren) energi, noe som betyr at sommer-vannføringen nå er halvert, og vårflommen er mer eller mindre totalt fraværende.

I forbindelse med vannkraftutbyggingen eksisterte det også store veiplaner, men etter store protester ble den nederste delen av dalen heldigvis berget. På etappen mellom Geiterygghytta og Østerbø har du relativt tett kontakt med trafikken langs riksveg 50, men verken det eller den reduserte vannføringen tar glansen fra #Aurlandsdalen. Kanskje fremhever dette i stedet kontrastene i historien om et av landets mest innholdsrike dalfører?

Som sagt: En alt annet enn lettfordøyelig fottur – men den metter lenge. Kanskje “Norge i en femretters”?

Sjekkpunkter:
For å komme med på lista under må du være innom følgende sjekkpunkt:
– Minst ett av punktene Nesbø, Holmen, Heimrebø, Vetlahelvete og Sinjarheim.
– Minst to av punktene Finse 1222, Geiterygghytta, Steinbergdalshytta, Østerbø og Vassbygdi.

Søk #Aurlandsdalen for å se sjekkpunktene på kartet i appen.


>> TOPPSkartet

Gi oss gjerne tilbakemelding om TOPPSturene og TOPPSsamlingene på vår Facebook-side!

Husk at du går på tur på eget ansvar. Du er selv ansvarlig for å skaffe gode råd evt. guiding hvis du trenger det. Noen av turene krever også kunnskap og utstyr for bre- og fjellklatring.

TOPPStelling (beta)

Alle som skriv seg inn med #Aurlandsdalen på punktene skissert over, innenfor et tidsrom på fem dager, kommer med på denne lista. Er Finse 1222 et av dine sjekkpunkter, kommer du i varianten “Fra/til Finse”. Hvis ikke, men du har skrevet deg inn på både Geiterygghytta og Rossdøla (bru), kommer du i varianten “Fra/til Geiterygghytta”. Andre kommer i “varianten” “Fra/til Østerbø”.

tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedVariantRuteRuteSiste sjekkpkt.
tagFørste sjekkpkt.NavnHjemstedVariantRuteRuteSiste sjekkpkt.
#Aurlandsdalen 06.06.16 Morten Minstemann Stjørdal Fra/til Finse Finse 1222, Geiterygghytta, Sinjarheim, Rossdøla (bru) 0 08.06.16
#Aurlandsdalen 04.06.16 Kari Nordmann Steinskjer Fra/til Geiterygghytta Geiterygghytta, Rossdøla (bru), Østerbø, Vassbygdi, Sinjarheim, Nesbø 0 06.06.16
#Aurlandsdalen 03.06.16 Solan Gundersen Ålvundeid Fra/til Østerbø Østerbø, Holmen, Vetlahelvete, Vassbygdi 0 04.06.16


TOPPStellingene vil “starte” litt senere, foreløpig ligger her kun noen eksempel.